Quin és el mecanisme de funcionament de l'acupuntura?

L'acupuntura consisteix en introduir unes agulles especials en els punts acupunturals amb la finalitat de produir una estimulació energètica per a facilitar l'accés del Qi als òrgans. D'aquesta manera s'harmonitza i reforça el cos, es restableix la salut i se n'eliminen els símptomes. 

En el tractament del dolor, impideix la seva transmissió o elimina la seva causa?

El mecanisme biològic demostrat és l'alliberació de substancies antiàlgiques, tant a nivell cerebral com a nivell medul.lar. Les pricipals substàncies són les endorfines però també s'alliberen substàncies com el cortisol (antiinflamatori), la serotonina i l'oxitocina (reguladors de l'estat d'ànim. El llindà del dolor canvia gràcies a l'alliberació d'aquestes substàncies.

L'acupuntura és efectiva amb la fibromiàlgia?

Sí. Està evidenciat científicament que és efectiva per a tractar els símptomes de la fibromàlgia així com els altres problemes concomitants a la malaltia com ara l'insomni, la depressió i la fatiga.

I amb el sobrepès?

l'acupuntura pot ajudar a disminuir l'angunia i la sensació de gana, però  el tractament bàsic és la dieta i la correcció d'hàbits d'alimentació erronis.

Pot l'acupuntura millorar la depressió o les crisis d'angoixa?

L'acupuntura, pel seu efecte sobre la serotonina i altres substàncies cerebrals pot millorar les crisis d'angoixa i l'estat d'ànim, però s'ha de tenir en compte que a les malaties mentals greus l'utilitzarem com a tractament complementari al tractament mèdic habitual.

Es efectiva en èpoques d'estrés quan s'està ansiós i amb manca de concentració?

Sí. Ja que l'acupuntura allibera endorfines a nivell cerebral, pot millorar els símptomes produïts pel l'estrés i la capacitat de concentració.

L'acupuntura pot ajudar a dormir més i millor?

L'acupuntura és un tractament molt eficaç per l'insomni, perquè ajuda a relaxar la musculatura i dona certa somnolència. Als insomnis aguts el tractament és molt ràpid.

Te contraindicacions?

No té contraindicacions absolutes, però la precaució ha de ser màxima en pacients anticoagulants, portadors de marcapassos i embarassades.També s'ha de ser prudents i evitar les agulles semipermanents en pacients diabètics, oncològics, pacients amb pròtessis cardíaques o articulars, gent gran i pacients immunodeprimits.

És dolorosa la tècnica?

Actualment el bisell de les agulles és molt fi, i, a més a més, l'agulla que utilitzo està envoltada de silicona pel que fa que l'entrada de l'agulla sigui gairebé indolora.

Quant dura un tractament?

En els quadres aguts produeix un ràpid efecte, de manera que amb un cicle de tractament acostuma a ser suficient. Un cicle consta 6 o 8 sessions. Els quadres crònics requereixen més d'un cicle i poden realitzar-se una o més vegades a la setmana. De tota manera hem de veure la resposta de cada pacient en particular. El resultat del tractament dependrà sempre de l'estat energètic de cada pacient.

Es pot realitzar a nens?

Sí, l'acupuntua és apta per a nens, adults i gent gran. Encara que en aquest Centre preferim utilitzar la tècnica de Shonishin pels als mes petits. El Shonishin consisteix en fer rodar un petit currò per sobre de la pell estimulant els punts d'acupuntura, i així evitem puncions amb agulles.